dijous, 13 de juny del 2013

Pràctica 7 (Bernat)

La brisa de muntanya em desperta de cop. És un vent gèlid que durant la nit davalla dels cims més alts i ara s’escola a través d’una porta mal tancada. Tinc fred, molt de fred. Al volant d’un Renault platejat busco qualsevol cosa per cobrir els meus braços nus; tinc la pell de gallina. Després del túnel la temperatura ha baixat de forma brusca: el termòmetre del comptaquilòmetres marca set graus. Al fons de la vall, una munió de punts de llum ataronjats delaten vida. M’és una imatge familiar que em transporta als vespres, quan sopo davant del televisor: em fa l’efecte que la càmera del temps de TV3 deu ser per aquí. Al marge dret de la carretera, l’enllumenat públic revela luxosos xalets de pedra; semblen ben tancats i barrats.
-Bernat, tomba a la dreta!
De sobte, la Montse, m’assenyala un carreró que s’endinsa al barri vell. És la directora de la nostra escola i ens ha convidat a passar el cap de setmana a la Val d’Aran. Encara recordo quan ens ho va comunicar. Estàvem a la sala de mestres, fent una merescuda pausa, després d’una reunió tensa amb alguns pares i mares. Li ho vam agrair.
Al llarg del carrer Major de Vielha se succeeixen una desena de bars d’estètica chic. La majoria tenen les persianes abaixades (,) ja que el maig és un mes fluix, amb poca afluència de turistes. Una parella de mitjana edat sopa dempeus a l’entorn d’una gegantina bota de vi que fa de taula. Ell, s’entreté fent cercles amb la copa, mentre ella mata el cuc amb una croqueta punxada en una llesca de pa.
La Teresa, la mare de la Montse, viu al número nou, en una casa encaixada entre dos blocs d’apartaments amb balcons de fusta. A la façana encara s’entreveuen unes lletres mig pintades que anuncien alquiler de habitaciones: es veu que encara en lloga, però només als amics i coneguts. Unes escales costerudes s’enfilen fins al primer pis, on hi ha el menjador. L'habitatge és petit, però no hi falta de res: un tocador amb un mirall ovalat, la llar de foc plena de plantes d’interior i una taula rústica, que és on soparem; destaca la quantitat de quadres amb paisatges de la Vall. Escarxofat al sofà -les quatre hores de cotxe m’han deixat rendit- sento una flaire que prové de la cuina. És l’olla aranesa, un plat consistent, ideal per suportar els hiverns més rigorosos.
Ja a taula, gaudeixo dels primers mots en aranès, un dialecte del gascó. M’agrada parar l’orella i jugar a endevinar, entre cullerada i cullerada,  el significat de les paraules. La vetllada finalitza a quarts d’una. A aquesta hora, Vielha ja fa estona que dorm i només les aigües turbulentes del riu Nere desafien el silenci més profund.
La carretera s’enfila decidida fins a Bausen, un poble del Baix Aran on encara es poden sentir dringar les esquelles del bestiar. Aparquem a la plaça Major, on hi ha un parell de cotxes en bateria, un abeurador i un pal indicador amb marques del GR 211. Des d’aquí surt el sender que fa la volta al bosc de Carlac, una fageda mil·lenària. Equipats amb botes de muntanya i bastons, comencem a caminar a pas lleuger. La veritat és que fem patxoca. Avancem per un camí empedrat, planer i amb alguns excrements, encara tendres, que procuro esquivar: no deu fer gaire estona que el ramat de bens deu haver passat per aquí. És un tram on et pots permetre el luxe de fer-la petar sense necessitat de concentrar-te en la respiració; un excel·lent mirador sobre els cims més alts del Pirineu i la Vall de Toran: Canejan, Porcingles, Sant Joan de Toran...
-Bernat, aquell d’allà és l’Aneto?
La Carme ja feia estona que se'l mirava. Ha fet un glop d’aigua de la cantimplora que penja de la seva motxilla i, després d’oferir-me’n una mica, m’ha llençat la pregunta.
-Em sembla que sí. Bé, segur que sí. Veus la glacera?
Ens quedem una bona estona contemplant-lo. Em vénen al cap imatges de fa un parell d’estius, quan una tempesta ens va fer recular abans de l’imponent pas de Mahoma. A aquesta hora, els més matiners ja deuen haver fet cim. Me’ls imagino bojos  d’alegria, celebrant llur èxit i fent-se la foto de rigor davant la majestuosa creu de ferro.
Ens endinsem en un bosc frondós, de faigs altius, que la llum del sol amb prou feines gosa travessar.Tot plegat té un punt de fantasmagòric. Les darreres pluges han deixat el camí fangós: sort n’hi ha de la capa de fulles que emmantellen el terra. El sender es fa més costerut i substituïm les paraules pel panteix. Ja no fem tanta patxoca. El primer de tots, en Marc, du la motxilla de gairell. És una motxilla de colors vius que es va comprar en uns reconeguts grans magatzems de material esportiu.

Dinem al costat d’una borda. No és gaire gran, però les parets són fermes i la petita construcció de pedra manté intacta el sostre de pissarra. A dins, entre un garbuix de troncs, hi ha una plataforma de fusta que deu servir per deixar-hi les eines o bé per fer-hi una capcinada durant les curtes nits d’estiu. Ajagut, sobre un espès mantell d’herba, els ulls se’m comencen a cloure. És l’hora de la becaina, el moment de somiar en el vell país d’Oc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada