dimarts, 11 de juny del 2013

Pràctica 7 (Gerard)

Omplir les alforges de la bicicleta és sempre un motiu de celebració. Tant és que sigui per fer un viatge de tres mesos en un país exòtic com per fer una sortida de cap de setmana pel Pirineu català. La qüestió és sentir una altra vegada aquell pessigolleig a l’estómac abans de la sortida.
Amb l’arribada de la Setmana Santa toca treure la pols de les alforges, que, amb tanta inactivitat, comencen a aburgesar-se dins l’armari. La predicció meteorològica és descoratjadora i els pronòstics assenyalen pluges abundants. Malgrat tot, ens importa poc a en Francesc, a en Xevi i a mi. Per davant tenim quatre dies durant els quals esperem) gaudir de la ruta Pirinexus, una anella de 366 quilòmetres que uneix les comarques gironines i la Catalunya del Nord a través de vies verdes.
Ens coneixem la plana de l’Empordà com el palmell de la mà. El camí que hem de seguir és fàcil i sense complicacions, fet que ens permet gaudir de l’entorn mentre la fem petar. L’únic inconvenient és la tramuntana, que bufa amb una violència tan desmesurada que sembla que hagi d’arrencar les espigues de blat.
Fem via cap al nord i creuem poblacions que ens resulten familiars. Des del cim d’un petit turonet ens sorprenem en veure que el terreny es transforma ara en una mena de sutge de color gris antracita.
-Collons, és clar! Aquí va haver-hi el foc de l’Alt Empordà ara farà un any! –crida en Xevi. En Francesc i jo assentim amb el cap cot, enmig d’un silenci sepulcral.
El paisatge que es dibuixa enfront dels nostres ulls és colpidor. Per uns instants visualitzo les persones que van veure’s obligades a abandonar casa seva davant del foc incessant, i se’m posa la pell de gallina. Milers d’hectàrees socarrimades converteixen aquest paratge en una immensa estora d’un negre pàl·lid, mentre els arbres més joves lluiten amb valentia per rebrotar. Aquesta és l’esperança que té ara aquesta regió: encomanar-se als primers brots verds dels boscos de sutge. 
L’inconfusible accent de l’estimat Pere Codonyan és senyal inequívoc que ens trobem a la Catalunya Nord. En realitat també ens ho recorden els exquisits formatges artesanals que mengem als mercats locals de Ceret i Prats de Molló. Si seguim a aquest ritme, tornarem a casa amb uns quants quilos de més!
El plat fort de la jornada és el Coll d’Ares, un pas transfronterer entre França i Espanya que frega els 2.000 metres d’altitud. Per a en Francesc, que practica el triatló, això és bufar i fer ampolles. A mi tampoc no em suposa gaire maldecaps ja que el conec força bé d’altres ocasions. I en Xevi, novell en l’art de pedalejar carregat amb alforges, suma metres sense pressa però sense pausa. Mentre serpentegem aquesta carretera, que separa les valls del Ter i del Tec, el cel es va destapant. Fins ara el temps ens ha respectat força... Tant, que la jaqueta gore-tex que duem encara s’ha de mullar! Si ens haguéssim de fiar dels homes del temps, malament rai...

Els gradients finals de l’ascensió ens fan suar la cansalada de valent i ens obliguen a fixar la mirada a la carretera. En aquesta vessant de la vall l’asfalt és rugós i sovint hi ha sots. De tota manera, ens veiem incapaços d’apartar els ulls del massís del Canigó. Les intenses nevades de les darreres setmanes han tintat aquest emblemàtic cim d’un blanc encegador. Se’m torna a posar la pell de gallina. I no només per aquest paisatge oníric, sinó pel bri d’aire gèlid que corre al capdamunt del Coll d’Ares. Ara ja només ens queda un ràpid descens fins a Camprodon, on ens espera el segon plat del dia: una perola de vedella amb bolets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada