dimarts, 4 de juny del 2013

Pràctica 6 (Beti)

Colin Thubron s’enrola a una aventura Entre rusos de setze mil quilometres per la immensitat de la planura soviètica, en una dècada on qualsevol estranger solitari es considerava un espia en potencia. A través d’un relat feixuc i melancòlic, però amb un llenguatge excel·lent, l'escriptor britànic transhumant va recorrent, a cavall del seu antic Morris, ciutats grises, plenes d’història gloriosa i continguda decadència. El lector es perd entre una multitud de dades, números, dimensions i descripcions detallades dels seus edificis emblemàtics. S’entrellacen les anècdotes dels tsars, amb la dels dictadors soviètics i la veu anònima i crítica dels dissidents que freqüenta.
Amb la mateixa passió que els propis russos per la literatura, Thubron ens condueix per les vides dels seus escriptors més famosos: Pasternak, Turguéniev, Tolstoi, Dostoievski, Lérmontov...
L'autor tampoc rebutja el líquid de l’amistat; el vodka arrenca confessions dels russos més impenetrables. El que sorprèn és que el viatger conservi prou records com per descriure les converses en les nits interminables d’hivern, i de les nits encara més llargues i fosques de l’ànima.
Tanmateix, l’autor se’ns mostra com un personatge hermètic, solitari i estoic, que amb prou penes menciona les inclemències del temps, l’alimentació, l’estat de les carreteres o els allotjaments on pernocta. No té ganes de viatjar amb el lector.

Però el darrer i més gran imperi del món inspira a Thubron una por enigmàtica. El comunisme l’atrau i el repugna al mateix temps, com si desitgés conèixer i abraçar aquest enemic heretat. Amb un arrelat esperit individualista, Thubron haurà de vèncer les contradiccions més íntimes per obrir el seu cor a la col·lectivitat del poble rus. Una por materialitzada en darrer instant en la silueta dels agents de la KGB, i que acaba vencent finalment en entendre l’esperit inconformista d’aquesta raça que encara era capaç de somniar, tot i que vagament, amb una comunitat perfectible sobre la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada