dimarts, 25 de juny del 2013

Malta, terra de miracles (Pràctica 9, Rosa)

L'illa principal, Malta, només té 246 quilometres quadrats; la segueix Gozo, que encara conserva bona part de la natura original i Comino la més petita, amb només mitja dotzena d'habitants permanents. També hi ha uns quants illots, deshabitats. Per la seva situació, clima, hotels, restaurants, discoteques i zones d'esbarjo, s'ha convertit en un destí de turisme de masses.
Atesa la seva situació estratègica, moltes cultures se la disputaren: fenicis, cartaginesos, romans, àrabs, també Napoleó i la corona anglesa. La llengua maltesa és difícil, per sort tothom coneix l'anglès.
A Malta no hi ha rius ni llacs. Durant la curta època de pluges es forma algun petit rierol. No obstant (això,) existeix alguns curs d'aigua que sembla suficient per a les necessitats de la població.
Tant en la seva vessant històrica i cultural com la purament turística (platges, ruïnes, zones de submarinisme...) Malta és un lloc interessant per visitar.. Quan s'hi ha anat més d'un cop, no cal repetir tots els llocs de visita obligada. Per això aquesta vegada no parlarem dels punts més coneguts, sinó que ho farem des de la seva vessant religiosa, especialment la catòlica-romana.
Prop del 95% dels maltesos són catòlics. Hi ha 365 esglésies -els maltesos diuen que n'hi ha una per cada dia de l'any- i s'hi celebren infinitat de festes religioses. Per exemple, per Setmana Santa surten disset processons amb encadenats i descalços.
A la capital hi ha un sant de pedra a cada cantonada. Els habitants de les illes malteses són una de les comunitats cristianes més antigues del món. Tot i aquesta majoria catòlica, també hi ha anglicans, ortodoxos, jueus, musulmans i altres grups amb menys representació. Prop de la capital, a la població de Paola, hi ha una gran mesquita, obsequi a la comunitat musulmana del penúltim president de Líbia, Muamar El Gadafi.
La Catedral de Sant Joan a la Valletta per sí sola es mereix el viatge. Està considerada un exemple mundial del barroc. Era el santuari del Cavallers de Sant Joan, també anomenats de l'Ordre de Malta. Les parets són plenes de figures esculpides. Les pintures de la cúpula i dels altars representen escenes de la vida de Sant Joan. El més impressionant, però, són les pintures de Caravaggio, especialment La Decapitació de Sant Joan Baptista, de grans dimensions.
El terra de la catedral està recobert amb làpides de membres de famílies nobles europees amb incrustacions de marbre. Les figures de calaveres són comuns: n'hi ha que porten barret i en algunes porten alguna dent solta. Diversos personatges catalans estan enterrats en aquesta catedral. Com Nicolau Cotoner i d'Olesa (Palma de Mallorca 1608-Malta 1680). Gran Mestre de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem, fundà a Malta una escola d'Anatomia i Medicina. També va fer bastir la principal línia de fortificacions del país, que per això du el nom de La Cotonera. Un altre català de renom enterrat a l'illa és Tomàs Gargall, fill de Collbató. Havia estat escolà al monestir de Montserrat i arribà a ser bisbe de Malta des del 1578 fins a la seva mort el 1614.
A la capital també és de visita obligada l'església de Sant Pau (a l'estar situada en un carrer discret, pot passar desapercebuda). En aquesta església hi trobarem magnífiques obres d'art; cal destacar el retaule de Matteo Perez i el cor i la cúpula de Lorenzo Gafa. El més important que conté l'església són les relíquies de Sant Pau: un os del canell esquerra i un tros de la columna en la que fou decapitat el sant quan arribà a Roma. Aquestes relíquies són visitades diàriament per persones devotes.  Curiosament, aquesta relíquia va estar durant gairebé un any a Tarragona, cedida per l'arxidiòcesi maltesa amb motiu de l'Any Jubilar de Sant Pau. Segons la premsa de l'època, la clausura de la celebració va ser apoteòsica. Després, el cardenal-arquebisbe i el governador civil de Tarragona la traslladaren novament a Malta (val la pena llegir la informació d'aquests esdeveniments que es troba a les hemeroteques i als arxius del No-Do).
Sant Pau, també anomenat Saül de Tars, és molt venerat a l'illa. Diu la llegenda que va ser ell qui va introduir el cristianisme a Malta l'any 60. Pau era portat a Roma per ser jutjat com a rebel polític, i el vaixell en què viatjava naufragà i tots els que amb ell anaven, 275 segons els annals, van poder salvar-se nedant fins a la costa. Al lloc del naufragi hi ha l'estàtua  del sant per commemorar l'esdeveniment.
Segons la tradició, Sant Pau es va refugiar en una cova al costat de les catacumbes del seu nom a la població de Rabat. També es diu que començà a fer algun miracle, com el que conta una llegenda, segons la qual va sobrerviure a la mossegada d'una serp. Durant els tres mesos que va romandre a l'illa, Sant Pau va difondre amb èxit la doctrina cristiana entre la població. S'explica que les pedres de la cova on vivia tenien poders miraculosos, i la gent en venia fragments com a protecció contra els naufragis i per curar malalties.
Sant Pau era un home amb cultura, parlava hebreu, arameu, grec i llatí. Se l'hi atribueixen algunes dites que semblen actuals: "més val casar-se que cremar-se"; "no tens una minyona sinó una companya"; "l'amor als diners és l'origen de la maldat"; "qui no vol treballar tampoc ha de voler menjar"; "el nombre d'imbècils és infinit". Hi ha una dita catalana que diu: és tan alt com un santpau. La història sembla contradir-la: Sant Pau era baix, d'espatlles amples i una mica coix.
A Rabat hi trobem les catacumbes del sant. És un dels llocs que no s'ha d'obviar; formen un gran laberint amb més de mil quatre-centes tombes i està il·luminat amb encert.  Més interessants encara són les catacumbes de Santa Àgata, d'una extensió de quatre mil metres quadrats. En aquest indret no hi deixen entrar sense guia i donen les explicacions creant un clima de misteri i d'obscurantisme. El jove que acompanya els grups fa especial èmfasi en les restes òssies que encara es conserven a les tombes, especialment en les d'infants. Hi ha unes taules de pedra on celebraven festes en honor dels difunts, fins que algun religiós ho va prohibir. Els frescos d'estil bizantí i greco-romà estan considerats dels més extraordinaris de Malta.
Al mateix recinte hi ha també un museu, més aviat hauríem de dir-ne un magatzem d'articles religiosos, altres andròmines i, cal dir-ho, un munt de pols. Al primer cop de vista no sembla que tingui interès. Conté ossos humans, relíquies diminutes que són ossos de sants, emmarcats,  envoltats de brodats, de petites peces d'or, de pedreria i de perles. Hi ha un parell de figures de mida natural del Nen Jesús, molt atrotinades, amb vestits de roba descolorits, una d'elles amb el cabell que sembla natural, té el cap esberlat. Cal destacar una col·lecció de fòssils i unes lloses de pedres votives medievals. En un angle de la primera sala s'hi pot veure una columna amb una escultura del cap de Sant Pau, tallat i ple de sang.
A Santa Àgata la martiritzaren, l'any 251, tallant-li els pits, per no voler renegar del cristianisme,. Els maltesos la veneren perquè creuen que els salvà de la invasió turca. Segons expliquen just un anys després de la mort de la santa, el 252, el volcà Etna, a Sicília, va entrar en erupció. Hi ha imatges de la santa en esglésies i carrer. Està representada d'una manera punyent, sostenint un safata amb els seus dos pits tallats.
A la plaça principal de Rabat s'hi troba la seu del Partit Laborista, un edifici curiós amb la façana decorada amb garlandes)vermelles, com si fos Nadal. La planta baixa és una cafeteria on hi ha homes jugant a cartes, només homes, tret de la cambrera. Resulta curiós que, al carrer,  just davant del gran finestral, hi ha una fila d'escultures d'àngels i sants de colors llampants; a les mans hi porten arcs i fletxes, creus i espases. La imatges contrasta amb les files d'ampolles d'alcohol de dins el bar.
En un dels angles de la mateixa plaça atreu la mirada del transeünt la figura d'un monjo abillat de color fosc. A les espatlles hi du un angelet vestit de rosa amb ales blau cel que, somrient, sembla parlar-li a l'orella. Més enllà, en un carrer proper, hi ha un barberia, amb escultures de sants als dos costats de la porta. La més cridanera és la d'un sant sense nom que porta un cap i una mà tallats penjant de la túnica. Almenys aquest l'han representat amb un somriure. En un restaurant proper, uns turistes riuen davant la pissarra de propaganda d'un restaurant. Entre altres plats, el menú anuncia Penne Rabbit with Sauce. Dóna preu a una divertida confusió.
Al sud de l'illa principal s'hi troben els temples de Hagar Qim i Mnajdra. Declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, daten de tres mil anys abans de la nostra era. A Hagar Qim és on es va trobar la Venus de Malta, ara exposada al Museu Arqueològic de La Valletta.
A la cruïlla entre els dos jaciments, una senyora està davant d'un oratori, ha obert la porta de vidre de la capelleta i hi ha posat una espelma encesa, ha fet una petita pregària amb el puny clos i el braç mig alçat. Deu ser costum.
A l'illa de Gozzo hi trobarem la Basílica Ta'Pinu. És el punt de pelegrinatge més visitat pels maltesos. El juny del 1883,  una dona va escoltar la veu de la Mare de Déu en una petita capella que hi havia en aquest lloc. Des d'aquella feta diuen que es van produir diversos miracles. Els veïns estan segurs que les pregàries que es feren a la capella van lliurar l'illa d'una plaga que va escampar-se per tot l'arxipèlag. Per aquest motiu es va edificar, el 1920,  una església gran i majestuosa per honorar la Verge. Es construí amb la col·laboració econòmica i el treball dels habitants de l'illa i el 1931 va rebre la visita del Papa Pius XII.
La Basílica està plena d'exvots: roba de bebès, retrats, pròtesis diverses i mil objectes més que hi deixen totes les persones que afirmen haver estat curades per algun miracle de la Mare de Déu de Ta'Pinu. Quan no caben al lloc on estan exposats, els guarden en un magatzem.
També a Gozo s'hi troba la petita població d'Xlendi. Situada en una estreta badia, és un lloc pintoresc i tranquil. Tant estret és el braç de mar que gairebé no hi ha platja. Per banyar-se s'ha anar als costats que, com és profund, on han instal·lat diverses escales, com de piscina, per facilitar l'entrada i sortida de l'aigua. Des de la petita platja s'enfila un camí penyes amunt que voreja la cala; més endavant, el mateix camí baixa fins a tocar l'aigua i just abans hi ha una porta de ferro que permet accedir a una petita cala entre roques, resguardada de la vista de la gent. És una zona de bany reservada a les monges d'una congregació.
En mitja hora escassa de trajecte en vaixell, tornem a l'illa principal.
A peu és quan millor es veuen els detalls de la vida quotidiana i les costums d'una comunitat. La majoria de cases de la Cotonera tenen, al costat de la porta d'entrada, imatges de la Verge i el Nen, com abans als pobles de Catalunya. En una de les cases la corona de la Verge estava feta de petits llums elèctrics. Darrere els vidres d'algunes finestres de la planta baixa hi ha imatges de sants, de la Sagrada Família i de Maria. És tradicional que a la majoria de façanes hi hagi tribunes fetes de fusta. En diuen gallerijas i solen ser de color verd o blau.
Es podria definir Malta com a terra de miracles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada