dimarts, 11 de juny del 2013

Pràctica 7 (Rosa) Cap de setmana a l'Alt Empordà i a la Catalunya Nord

Els Aiguamolls de l'Empordà
Ara, a la primavera, en el Parc Natural del Aiguamolls és quan més es pot gaudir de l'entorn. Les aus estan de festeig: canten, salten i ballen: una meravella. S'hi ha d'anar amb paciència i sense presses si es vol apreciar les diferències de comportament entre les espècies. N'hi ha moltes. Jo només en conec unes quantes, poques pel que m'agradaria. Hem pogut veure algun bernat pescaire, martinets, ànecs de coll verd i un nombre important de cigonyes. De la resta no n'he reconegut cap. Serà qüestió de documentar-se millor la propera vegada.
Hi hem estat poca estona, ja que teníem previst anar a diversos llocs avui mateix.
Sant Pere de Rodes
Monestir benedictí, construït el segle X, és el màxim exponent del romànic de les comarques gironines. El moment de màxim esplendor del recinte va ser en temps del seu primer abat, Hildesind.  Tingué una gran vitalitat fins a la fi del segle XIV, quan començà  a entrar en decadència. D'aquesta joia del romànic en destaca l'església, la torre del campanar del segle XII, i la torre de defensa de la mateixa època. A més de la majestuositat de la seva arquitectura, hi ha unes magnífiques vistes de Port de la Selva, Llançà i de la península del cap de Creus; tot el conjunt és un autèntic espectacle per als sentits. Des d'aquest indret s'arriba, amb una fàcil caminada, a les restes del castell de Sant Salvador.
El monestir em porta records de la infantesa, quan el mil·lenari centre religiós era tot un munt de pedres mig abandonat. Voltar per corredors subterranis era, per a nosaltres, tota una aventura.
Acabada la visita, tornem enrere, altre cop cap a la plana i arribem a Empuriabrava.
Salt amb paracaigudes. Aeròdrom d'Empuriabrava
“Saltaràs des de quatre mil metres a dos cents quilòmetres per hora, amb un instructor experimentat, des d'una avioneta Pilatus, especial per a aquest tipus d'esport", si és que se'n pot dir esport a llençar-se des de les altures. Això és el que et diuen per fer un salt en paracaigudes tàndem. És una experiència única que s'ha de fer almenys un cop a la vida, i això és el que he fet avui. La sensació de vertigen és inexistent, potser perquè la ment està “ocupada” en no descontrolar-se.
Mentre ens enlairàvem em sentia tranquil·la, potser perquè quan ja no es pot tornar enrere el pensament es rendeix. Sigui el que sigui, el cas és que m'ha agradat, tot i que algun cop he mig tancat els ulls. Quan l'avioneta assoleix els quatre mil metres, llavors se salta. Durant un minut es baixa ràpidament, no es nota sensació de caiguda. Sembla que l'aire ens faci volar i ens aguanti. A mil cinc-cents metres és quan el monitor obre el paracaigudes i s'inicia un descens més tranquil. Hem anat donant voltes suaus tot mirant la badia de Roses i els canals d'Empuriabrava. L'Aeròdrom d'Empuriabrava, tot i trobar-se en aquesta petita població, és un del centres més importants del món quant a número de salts.
Empuriabrava – Marina residencial
La urbanització d'Empuriabrava és un port esportiu amb 5.000 embarcadors privats. Disposa de vint-i-quatre quilòmetres de canals navegables. Els fulls turístics diuen que és la marina residencial més important d'Europa. A tots dos costats dels canals hi ha habitatges, des de senzilles construccions fins a luxosos xalets. També hi ha diverses zones comercials. Aquí hi passarem la nit per demà al matí anar cap a la Catalunya Nord.
Perpinyà
Un parell de cops l'any he d'anar a Perpinyà, una ciutat que, no sé ben bé per què, m'encisa. El cas és que no em faria res anar-hi a viure.
La part de la ciutat que prefereixo és el barri de Sant Jaume, al cor de Perpinyà. El 2005, hi va haver aldarulls greus. Un incident entre un jove algerià i un adolescent gitano va acabar amb la brutal mort, a cops de pal, del jove algerià a mans d'un grup de gitanos a plena llum del dia i al mig del carrer. La baralla va acabar desembocant en unitats especials de l'exèrcit patrullant per la zona i que es decretés l'estat de setge. Fins llavors, les comunitat magribines i gitanes havien viscut en relativa bona convivència.
Actualment, els àrabs I els gitanos viuen amb naturalitat en el mateix barri. Els primers han assumit que els gitanos en són com els amos. Tenen les pròpies normes de convivència, tots ells les coneixen bé.
El més xocant del barri de Sant Jaume és que es parla català, amb un accent que ben bé podria ser de Girona. Els seus habitants, prop de tres mil persones, la majoria d'ètnia gitana, diuen que parlen gitano. Ni francès ni català: gitano. Quan alguns d'ells baixen a Catalunya per primer cop (no els agrada gaire sortir del seu entorn) se sorprenen que tanta gent parli com ells.
El barri és un suburbi de Perpinyà. Al mig dels carrers, la majoria d'ells de llambordes, costeruts i estrets, les dones hi posen les cadires i allà  resten assegudes hores i hores. Són fortes i grosses i la majoria vesteix de negre. El autos d'alguns veïns, per norma, estan aparcats de qualsevol manera pel cim de les voreres, perquè sí, perquè és el seu barri. N'hi ha que tenen l'aspecte de dur mesos allà aturats. Sempre hi ha cridòria de criatures, fins i tot a l'hora de ser a escola. Fortes olors de menjars s'escolen per les finestres i la roba estesa, penjada de fils, travessa els carrers d'una banda a l'altra.
Diuen els habitants de Perpinyà, amb un cert ressentiment, que quan la ciutat ja bull d'activitat els de Sant Jaume tot just es  comencen a aixecar, com si cada dia fos festa (la majoria  viuen de subsidi).
La canalla fuma. Una part d'ells, quan arriba a l'adolescència, tenen galls de baralla pels quals paguen molts diners.
Al carrer de la Miranda, al cor del barri, hi ha l'església de Sant Jaume. Dins s'hi troba la capella de La Sanch. Des d'aquest lloc hi surt, cada any, l'única processó de Setmana Santa que es fa a l'estat francès. Es diu que la processó es fa des de l'octubre del 1416, any que fou fundada la Confraria La Sanch.

Abans d'arribar a la ciutat ens hem aturat a la vora d'un centre comercial. Se m'ha acostat un home jove amb aspecte de gitano i m'ha dit si podia comprar-li unes joies d'or que duia, perquè no tenia diners per posar gasolina. Sembla ser que sempre utilitzen la mateixa estratègia, la de no tenir diners per omplir el dipòsit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada